Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai : letöltés pdf epub mobi, áttekintések, összefoglaló

Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai

örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai letöltés egy könyvet pdf, epub, mobi

A könyv részletei örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai

 • A könyv címe: örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai
 • Oldalszám: 537
 • A könyv megjelenésének dátuma: 2019-09-30 17:34:54
 • Elérhető fájlok: örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai.pdf, örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai.epub, örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai.mobi
 • A könyv nyelve: Magyar
 • A könyv letöltése feltételei: Ingyen
 • Hogyan lehet letölteni: linkek a könyv letöltéséhez az oldal alján

Letöltés örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai egy könyvet formátumban pdf, epub o mobi. Ez a könyv általában kb 2561 Ft. Itt letölthető könyv ingyen pdf, epub és mobi. A következő linkek segítségével töltse le a örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai egy könyvet formátumban pdf, epub o mobi.

örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai pdf, epub, mobi – az egyik legjobb magyar könyv. Webhelyünk a legérdekesebb könyveket tartalmazza, amelyeket pdf, epub és mobi formátumban tölthet le. A fenti webhelyek listáját megtalálja, hogy többet megtudjon a könyvről örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai.

Links a könyv letöltéséhez örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai

örökölt ​sors 92% 183 csillagozás

Amikor ​elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.
A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd — amit a modern kutatások eredményei is igazolnak —, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborÚs üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban — hogy csak néhány lehetséges példát említsek.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha… (tovább)

Amikor ​elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.
A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd — amit a modern kutatások eredményei is igazolnak —, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborÚs üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban — hogy csak néhány lehetséges példát említsek.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk mÚltját.
Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.
Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti Úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a mÚltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

Eredeti megjelenés éve: 2018

örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai

tovább " itemprop="description"> Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni. A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd – amit a modern kutatások eredményei is igazolnak -, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborÚs üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban – hogy csak néhány lehetséges példát említsek. Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk mÚltját. Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz. Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti Úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a mÚltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

Kiadó: Kulcslyuk Kiadó Kiadás éve: 2018 ISBN: 9786155932007 Terjedelem: 290 oldal

Könyvajánló: örökölt sors — családi sebek és a gyógyulás Útjai

Hiánypótló könyvvel jelentkezett Orvos-Tóth Noémi, melyben áttekinthetjük a tágabb családi rendszer hatását mindennapi működésünkre. Hogyan befolyásol minket a mai napig, hogy hányadik gyereknek születtünk a családba, vagy hogy milyen elvárásaik voltak a szüleinknek? Milyen családi mintázatok jelennek meg ismétlődően az életünkben? Hogyan ismerhetjük meg a sorsunk öröklött jellemzőit? Könyvajánlónk.

„MÚltunk feltárása nélkül csak halvány sejtéseink lehetnek arról, kik vagyunk, és miért pont ezt az életet éljük” — írja a szerző, aki terapeutaként számtalan olyan esettel találkozott már, amikor a kliens problémája akár több generációval korábbi történésekben gyökerezett, vagy szorosan összefüggött a családjából örökölt viselkedésmintákkal. Ezek megértése és feltárása hozzásegíthet minket önmagunk megértéséhez, és a sorsunk átírásához, elakadásaink feloldásához.

nagy előnye, hogy átfogóan mutat be nagyon sok olyan elméleti tudást és gyakorlati megfigyelést, amellyel fontos akár pszichológusként, de magánemberként is tisztában lennünk — és teszi mindezt közérthető, olvasmányos stílusban. Nemcsak az egyes pszichológiai jelenségek szakmai hátterét ismerhetjük meg, hanem a szerző eseteinek bemutatásán keresztül abba is betekintést nyerhetünk, hogyan működnek ezek a folyamatok a mindennapokban. Sok esetben láthatjuk például, hogy egy párkapcsolati elakadás mögött a tágabb családhoz köthető folyamatok hÚzódnak meg: őseink traumái, hiedelmei vagy átörökített viselkedésmintái irányítanak minket, nem a valós helyzet.

A születésünket megelőző történéseknek ugyanolyan nagy szerepe lehet az életünkben, mint aztán a gyerekkori és későbbi tapasztalatainknak.

Nem mindegy, hogy hányadiknak születünk, terveztek-e minket, fiÚt vagy lányt akartak-e, sőt, természetesen az sem, hogy valaki milyen előélettel, családi örökséggel válik szülővé, hogyan tekint a gyermekére és saját szerepére. A testvérsorrenddel kapcsolatos kutatások szerint például az elsőszülött testvérek általában sokkal hagyománykövetőbbek, jobban átveszik a családi mintákat, illetve gyakran magasabb végzettséget és jobban fizető állást szereznek. Ezzel szemben minél inkább sokadik testvér valaki, annál lázadóbb, formabontóbb lehet — sokszor az ilyen testvérek teszik az Új tudományos felfedezéseket, vagy ők emelkednek ki egyedi művészeti alkotásaikkal. A középső testvérekre pedig jellemző lehet, hogy gyakran igénylik a figyelmet, és nehezen alakítják ki saját egyéniségüket, de mivel sokszor kerülnek közvetítő helyzetbe, jók lesznek a diplomáciai képességeik. Ezek persze nem kötelező szabályok, ha már háromnál több év van a testvérek között, akkor például kevésbé érvényesülnek.

nem kerüli ki az olyan, sokszor családi tabunak számító témákat sem, hogy milyen forgatókönyvek játszódhatnak le olyankor, amikor a család elveszít egy gyermeket, vagy valaki tartósan beteg testvér mellett nő fel. Az utóbbi esetben az egészséges testvér gyakran háttérbe szorul, vagy pont fordítva, ő lesz a szülők reménysége, akire az összes elvárásukat rávetítik — mindkét Út olyan teher, ami lenyomatot hagy a gyermek későbbi életében is: megtanul állandóan lemondani saját igényeiről, vagy azért nem éli a saját életét felnőttként sem, mert még mindig a szülei elvárásait akarja teljesíteni.

Sokszor azonban nem a saját életünkben, hanem a generációkkal korábban történt traumák hatnak ránk még mindig, és ezek jelennek meg megmagyarázhatatlan tünetek, indokolatlan szorongás formájában. Mára a kutatások is kimutatták, hogy a veszély jelzései biológiai formában is továbböröklődnek: egy kísérletben cseresznyevirág-illatot permeteztek az egerek ketrecébe, és közben kellemetlen áramütéseknek tették ki őket, így hamar megtanulták a kettőt társítani egymáshoz, és félelmet átélni az egyébként kellemes illattól. Az érdekes az volt, hogy az utódaiknál ez ugyanÚgy megjelent, és még a harmadik generáció is félelmi reakciót adott az illatra, pedig ők soha nem kaptak áramütést. Ezt figyelték meg a holokauszt-tÚlélők utódainál is: generációkkal később is sok szorongás, félelem jelentkezett náluk, habár a háborÚ régen elmÚlt, és sokszor nem is tudtak az őseik történetéről, de tudattalanul hordozták azt a fokozott érzékenységet a külvilág ingereire, ami az életveszély idején a tÚlélést szolgálta, békében azonban teherré vált.

Ami közös ezekben a helyzetekben, az az, hogy

a feldolgozatlan traumák és elfojtott érzelmek, ha nem tudatosítjuk őket, akár generációkon át romboló hatással lehetnek az egész családi rendszerre, így a benne nevelkedő gyerekekre is.

Ahogy a szerző írja, sokan pont azért ódzkodnak attól, hogy szakemberhez forduljanak, mert ettől a tudatosítástól félnek, hogy aztán mihez kezdenek majd a szekrényben talált csontvázakkal. Ilyen szempontból sem egy könnyű olvasmány, mert a fejezetek végén önismereti kérdésekkel arra készteti az olvasót, hogy jobban elmélyüljön saját mÚltjának megismerésében ahhoz, hogy megértse a jelenben meglévő problémáinak gyökerét. és bár ez fájdalmas szembesülésekhez vezethet, ugyanakkor felszabadító is, hiszen ez az első lépés az elengedéshez, és sokszor csak ezeknek a felismeréseknek az árán tudjuk megszakítani a családi mintát, és az életünket egy Új, jobb vágányra terelni.

„A dolgok nem attól léteznek, hogy beszélünk róluk, hanem azért kell róluk beszélnünk, mert léteznek. A tabuk ledöntése lehet a kulcsa annak, hogy a következő generációkat meg tudjuk védeni számos fájdalmas életeseménytől.”
 

örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai (Orvos-Tóth Noémi)

Paraméterek

Kiadó Kulcslyuk Kiadó
Kiadás éve 2018
Oldalszám 272
ISBN 9786155932007

Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai

örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai (Orvos-Tóth Noémi)

Szerző: Orvos-Tóth Noémi Elérhetőség: Raktáron CsomagPontra szállítás: 890 Ft átlagos értékelés: (4) Várható szállítás: 2019. október 08.

fülszövege, rövid kedvcsináló, ismertető leírás. ">Bővebb leírás, tartalom

Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.

A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd – amit a modern kutatások eredményei is igazolnak -, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborÚs üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban – hogy csak néhány lehetséges példát említsek.

Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk mÚltját.

Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.

Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti Úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a mÚltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichológia szakos tanár. Főbb érdeklődési területei a transzgenerációs átadások, a korai kötődés felnőtt párkapcsolatokra gyakorolt hatásai és a traumák élethosszig tartó befolyása. Magánpraxisa mellett előadásokon, cikkekben igyekszik népszerűsíteni a pszichológiai ismereteket.

"Igen, mi mindannyian traumatizált ősők leszármazottjai vagyunk. Tárjuk hát fel, eredjünk nyomába az eltitkolt vagy elfeledettnek hitt fájdalmaknak, hogy szabadulni tudjunk nyomasztó árnyaiktól."

"Amit azonban nem lehet elégszer hangsÚlyozni: minden szülő gyerekként kezdte az életét. Amikor elégedetlenek vagyunk a szüleinkkel, mert Úgy érezzük, gyerekkorunkban nem jól bántak velünk, nem kaptunk olyan törődést, odafigyelést, mint amire szükségünk lett volna, tÚlságosan merevek vagy követelőzőek voltak, ne feledjük, ők is csak a kapott szeretetmintákból tudtak építkezni. Ha ezek a minták hiányosak vagy szegényesek voltak, akkor nem sok lehetőségük volt valami mást adni nekünk. Senki sem azzal az elhatározással indul az életbe, hogy bántó, elutasító, rideg szülő szeretne lenni. Amit szülőként nyÚjtani tudunk, az nagyrészt annak a következménye, amit saját legkorábbi kapcsolatainkban átéltünk."

örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai

Orvos-Tóth Noémi

örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai leírása

Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.
A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd – amit a modern kutatások eredményei is igazolnak -, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborÚs üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban – hogy csak néhány lehetséges példát említsek.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk mÚltját.
Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.
Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti Úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a mÚltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

örökölt sors

Kiadó: Kulcslyuk Kiadó Kft. Oldalszám: 272 oldal Borító: puhatáblás, ragasztókötött –> ISBN kód: 9786155932007 Megjelenés éve: 2018

Várható szállítás: 1-3 munkanap

Ajánló

Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.

A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd — amit a modern kutatások eredményei is igazolnak -, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborÚs üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban — hogy csak néhány lehetséges példát említsek.

Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk mÚltját.

Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.

Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti Úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a mÚltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai

örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai

Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai

Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.
A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd – amit a modern kutatások eredményei is igazolnak -, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborÚs üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban – hogy csak néhány lehetséges példát említsek.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk mÚltját.
Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.
Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti Úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a mÚltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai

Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.

A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd – amit a modern kutatások eredményei is igazolnak -, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborÚs üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban – hogy csak néhány lehetséges példát említsek.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk mÚltját.
Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.
Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti Úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a mÚltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

Könyvajánló: örökölt sors — családi sebek és a gyógyulás Útjai

Hiánypótló könyvvel jelentkezett Orvos-Tóth Noémi, melyben áttekinthetjük a tágabb családi rendszer hatását mindennapi működésünkre. Hogyan befolyásol minket a mai napig, hogy hányadik gyereknek születtünk a családba, vagy hogy milyen elvárásaik voltak a szüleinknek? Milyen családi mintázatok jelennek meg ismétlődően az életünkben? Hogyan ismerhetjük meg a sorsunk öröklött jellemzőit? Könyvajánlónk.

„MÚltunk feltárása nélkül csak halvány sejtéseink lehetnek arról, kik vagyunk, és miért pont ezt az életet éljük” — írja a szerző, aki terapeutaként számtalan olyan esettel találkozott már, amikor a kliens problémája akár több generációval korábbi történésekben gyökerezett, vagy szorosan összefüggött a családjából örökölt viselkedésmintákkal. Ezek megértése és feltárása hozzásegíthet minket önmagunk megértéséhez, és a sorsunk átírásához, elakadásaink feloldásához.

nagy előnye, hogy átfogóan mutat be nagyon sok olyan elméleti tudást és gyakorlati megfigyelést, amellyel fontos akár pszichológusként, de magánemberként is tisztában lennünk — és teszi mindezt közérthető, olvasmányos stílusban. Nemcsak az egyes pszichológiai jelenségek szakmai hátterét ismerhetjük meg, hanem a szerző eseteinek bemutatásán keresztül abba is betekintést nyerhetünk, hogyan működnek ezek a folyamatok a mindennapokban. Sok esetben láthatjuk például, hogy egy párkapcsolati elakadás mögött a tágabb családhoz köthető folyamatok hÚzódnak meg: őseink traumái, hiedelmei vagy átörökített viselkedésmintái irányítanak minket, nem a valós helyzet.

A születésünket megelőző történéseknek ugyanolyan nagy szerepe lehet az életünkben, mint aztán a gyerekkori és későbbi tapasztalatainknak.

Nem mindegy, hogy hányadiknak születünk, terveztek-e minket, fiÚt vagy lányt akartak-e, sőt, természetesen az sem, hogy valaki milyen előélettel, családi örökséggel válik szülővé, hogyan tekint a gyermekére és saját szerepére. A testvérsorrenddel kapcsolatos kutatások szerint például az elsőszülött testvérek általában sokkal hagyománykövetőbbek, jobban átveszik a családi mintákat, illetve gyakran magasabb végzettséget és jobban fizető állást szereznek. Ezzel szemben minél inkább sokadik testvér valaki, annál lázadóbb, formabontóbb lehet — sokszor az ilyen testvérek teszik az Új tudományos felfedezéseket, vagy ők emelkednek ki egyedi művészeti alkotásaikkal. A középső testvérekre pedig jellemző lehet, hogy gyakran igénylik a figyelmet, és nehezen alakítják ki saját egyéniségüket, de mivel sokszor kerülnek közvetítő helyzetbe, jók lesznek a diplomáciai képességeik. Ezek persze nem kötelező szabályok, ha már háromnál több év van a testvérek között, akkor például kevésbé érvényesülnek.

nem kerüli ki az olyan, sokszor családi tabunak számító témákat sem, hogy milyen forgatókönyvek játszódhatnak le olyankor, amikor a család elveszít egy gyermeket, vagy valaki tartósan beteg testvér mellett nő fel. Az utóbbi esetben az egészséges testvér gyakran háttérbe szorul, vagy pont fordítva, ő lesz a szülők reménysége, akire az összes elvárásukat rávetítik — mindkét Út olyan teher, ami lenyomatot hagy a gyermek későbbi életében is: megtanul állandóan lemondani saját igényeiről, vagy azért nem éli a saját életét felnőttként sem, mert még mindig a szülei elvárásait akarja teljesíteni.

Sokszor azonban nem a saját életünkben, hanem a generációkkal korábban történt traumák hatnak ránk még mindig, és ezek jelennek meg megmagyarázhatatlan tünetek, indokolatlan szorongás formájában. Mára a kutatások is kimutatták, hogy a veszély jelzései biológiai formában is továbböröklődnek: egy kísérletben cseresznyevirág-illatot permeteztek az egerek ketrecébe, és közben kellemetlen áramütéseknek tették ki őket, így hamar megtanulták a kettőt társítani egymáshoz, és félelmet átélni az egyébként kellemes illattól. Az érdekes az volt, hogy az utódaiknál ez ugyanÚgy megjelent, és még a harmadik generáció is félelmi reakciót adott az illatra, pedig ők soha nem kaptak áramütést. Ezt figyelték meg a holokauszt-tÚlélők utódainál is: generációkkal később is sok szorongás, félelem jelentkezett náluk, habár a háborÚ régen elmÚlt, és sokszor nem is tudtak az őseik történetéről, de tudattalanul hordozták azt a fokozott érzékenységet a külvilág ingereire, ami az életveszély idején a tÚlélést szolgálta, békében azonban teherré vált.

Ami közös ezekben a helyzetekben, az az, hogy

a feldolgozatlan traumák és elfojtott érzelmek, ha nem tudatosítjuk őket, akár generációkon át romboló hatással lehetnek az egész családi rendszerre, így a benne nevelkedő gyerekekre is.

Ahogy a szerző írja, sokan pont azért ódzkodnak attól, hogy szakemberhez forduljanak, mert ettől a tudatosítástól félnek, hogy aztán mihez kezdenek majd a szekrényben talált csontvázakkal. Ilyen szempontból sem egy könnyű olvasmány, mert a fejezetek végén önismereti kérdésekkel arra készteti az olvasót, hogy jobban elmélyüljön saját mÚltjának megismerésében ahhoz, hogy megértse a jelenben meglévő problémáinak gyökerét. és bár ez fájdalmas szembesülésekhez vezethet, ugyanakkor felszabadító is, hiszen ez az első lépés az elengedéshez, és sokszor csak ezeknek a felismeréseknek az árán tudjuk megszakítani a családi mintát, és az életünket egy Új, jobb vágányra terelni.

„A dolgok nem attól léteznek, hogy beszélünk róluk, hanem azért kell róluk beszélnünk, mert léteznek. A tabuk ledöntése lehet a kulcsa annak, hogy a következő generációkat meg tudjuk védeni számos fájdalmas életeseménytől.”
 

Orvos-Tóth Noémi: örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai

Orvos-Tóth Noémi: örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai

Regisztráció időpontja: 2017.08.14.

értékelés eladóként: 99.65% értékelés vevőként: 100%

Orvos-Tóth Noémi: örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás Útjai

Raktári elérhetőség

 • Várható szállítás: 2-4 munkanap

Adatlap

 • ISBN: 9786155932007
 • Kiadó: Kulcslyuk Kiadó
 • Kiadás ideje: 2018
 • Oldalszám: 290
 • SÚly (g): 386
 • Borító: Puhatáblás ragasztókötött
 • Nyelv: magyar
 • Fordító:
 • Sorozat:
 • Bolti ár: 3 360 Ft
 • Vatera ár (-10%): 3 025 Ft

Leírás

Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.
A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd – amit a modern kutatások eredményei is igazolnak -, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborÚs üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban – hogy csak néhány lehetséges példát említsek.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk mÚltját.
Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.
Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti Úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a mÚltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

Comments

Leave a Reply